دستگاه فیلتر هوا
قبل از ورود به بحث دستگاه فیلتر هوا باید با کارکرد فیلتر هوا در خودرو آشنا شویم. باید بدانیم جایگاه فیلتر خودرو به چه میزان اهمیت دارد؟ و فیلتر خودرو هر از چند مدت باید تعویض شود؟
برای یافتن پاسخ سوالات فوق طرز کار یک موتور چهارزمانه را مرور میکنیم.
در یک موتور خودرو چهار مرحلهی کاری وجود دارد که عبارتند از:
- مرحلهی مکش
- مرحلهی تراکم
- مرحلهی کار یا قدرت
- مرحلهی تخلیه

درمرحلهی مکش هوای محیط بیرون از طریق فیلتر هوا به داخل سیلندر کشیده شود در حین ورود با پاشش انژکتور بنزین به درون آن پاشیده میشود، در مرحلهی تراکم هوا و بنزین متراکم شده و در انتهای این مرحله توسط جرقهی شمع مشتعل میشود، این انفجار باعث حرکت پیستون به سمت پایین شده و چون میللنگ را به دوران در میآورد به این مرحله قدرت میگویند، دست آخر در مرحلهی تخلیه دودهای حاصل از احتراق به بیرون رانده میشوند.
هر خودرو به ازاء مصرف یک باک شصت لیتری بنزین، ششصدهزار لیتر هوا مصرف میکند. تصور کنید این حجم عظیم هوا اگر دارای آلودگیهایی باشد چه زیانهایی به موتور خودرو وارد میکند؟
نقش حیاتی فیلتر هوا از اینجا معلوم میشود. آن دسته از مالکان خودروها که به سلامت خودرو خود علاقه دارند با هربار تعویض روغن و اگر در جاده های خاکی تردد میکنند، زود تر بایستی فیلتر هوای موتور خودرو خود را تعویض کنند.

دستگاه فیلتر هوا کار تولید این قطعهی پرمصرف و حیاتی را راحت کرده است و برخی حتی در خانهی خود به وسیلهی دستگاه فیلتر هوا اقدام به تولید فیلتر هوا کرده و از این راه امرار معاش میکنند.
کار با دستگاه تولید فیلتر هوا یا همان دستگاه فیلتر هوا نیازمند آموزش نه چندان مشکلی است که با گذراندن دورهی مهارت مربوطه میتوان به تولید فیلتر هوا مبادرت کرد.
مواد اولیه برای تولید فیلتر هوا عبارت است از کاغذ فیلتر هوا و قالب پلاستیکی. دستگاه فیلتر هوا با مکانیزم خاصی کاغذها را چین چین کرده و در قالب پلاستیکی به صورت دقیقی جایگذاری میکند.
این کار با کمک دستگاه چینکن که در کنار دستگاه فیلتر هواست و در واقع بخشی از آن است، صورت میگیرد.
دستگاه فیلتر هوا معمولاً طوری طراحی شده است که میتواند برای محدودهی معین و کاربردی خودروهای داخلی فیلتر هوای مناسب تولید کند.